Dziś na specjalną prośbę jednej z czytelniczek :) przedstawię Wam mój przepis na sos grzybowy :)
1 kg świeżych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
2-3 cebule pokrojone w ćwierć talarki
Olej
Sól, pieprz do smaku
3 czubate łyżeczki mąki
2 łyżki śmietany 12%
Koperek świeży bądź mrożony
Grzyby oczyścić i pokroić w kawałki. Kilka razy wypłukać.
Gotować około 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Po odsączeniu grzyby przełożyć na rozgrzany olej i podsmażać ciągle mieszając około 3 minut, dodać cebulkę i dalej smażyć około 5 minut.
Doprawić solą i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości cebulki co jakiś czas mieszając i ewentualnie uzupełniając wodę.
Następnie rozmieszać mąkę z wodą aby nie było
grudek, dodać śmietanę i rozprowadzić z sosem doprawić do smaku oraz dodać
koperek.
Smacznego :)
Pozdrawiam
Kasia
Mniam;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń