Kostka margaryny (zimna)
3 jajka
¾ szkl cukru
Cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-6 jabłek
Cynamon
1 szkl cukru
Galaretka cytrynowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach,
zagotować, dodać cukier i gotować do rozpuszczenia się cukru, następnie cynamon
oraz galaretkę i dobrze wymieszać
Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać margarynę i
posiekać, dodać jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść
ciasto. 1/3 część ciasta odłożyć do lodówki
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną (dużą) blachę,
posypać bułka tartą i wyłożyć jabłka. Wyjąć ciasto z lodówki , rwać na kawałki
i rzucać na ciasto bądź rolować i układać na wierzch jabłek.
Piec w temp 170 st. przez ok. 50 minut
Smacznego
Pozdrawiam
Kasia
Bardzo lubię szarlotkę, ja robię tak samo tylko nie dodaję galaretki
OdpowiedzUsuńteż nigdy nie dawałam ale teraz te jabłka jakieś takie strasznie rzadkie, że dodaje albo kisiel jak nie mam galaretki :)
Usuń