28 listopada 2014

Szarlotka



Kostka margaryny (zimna)
3 jajka
¾ szkl cukru
Cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

4-6 jabłek
Cynamon
1 szkl cukru
Galaretka cytrynowa

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zagotować, dodać cukier i gotować do rozpuszczenia się cukru, następnie cynamon oraz galaretkę i dobrze wymieszać

Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać, dodać jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta odłożyć do lodówki
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną (dużą) blachę, posypać bułka tartą i wyłożyć jabłka. Wyjąć ciasto z lodówki , rwać na kawałki i rzucać na ciasto bądź rolować i układać na wierzch jabłek.
Piec w temp 170 st. przez ok. 50 minut 



Smacznego

Pozdrawiam
Kasia

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię szarlotkę, ja robię tak samo tylko nie dodaję galaretki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nigdy nie dawałam ale teraz te jabłka jakieś takie strasznie rzadkie, że dodaje albo kisiel jak nie mam galaretki :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach