Dziś podam Wam bardzo prosty przepis na moją pizze.
Jest on banalnie prosty i niepotrzebna tu wielu składników. Oczywiście w przygotowaniu
jej pomagał mi mój mąż oraz Kociołek Smaków :)
Przepis na 2 blachy z piekarnika
Ciasto:
½ kg mąki + na podsypkę
2 jaja
30 gram margaryny (rozpuścić)
2 szkl mleka w temp pokojowej
¼ kostki drożdży
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Farsz:
30-40 dkg kiełbasy np. podwawelska czy jaką kto lubi
2 cebule
Keczup taki jak lubisz
½ kg ulubionego żółtego sera
½ kg pieczarek
Olej do smażenia
Przyprawy Olmix:
- do pizzy
Przygotowanie
Rozczyń drożdże z cukrem i odrobiną mleka i odstaw w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj jaja, mleko,
wystudzoną margarynę i dobrze zagnieć ciasto. Potem dodaj wyrośnięte drożdże. Odstaw
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiełbasę pokrój w kostki i podsmaż, jeżeli kiełbasa
jest chuda podlej oliwą. Następnie dodaj pokrojoną w ćwierć talarki cebulę i
smaż dalej Az cebula będzie złocista. Zdejm z patelni na talerz i na tej samej
patelni podduś pokrojone pieczarki i dodaj przyprawę warzywną oraz czarny
pieprz i jeszcze chwilkę podduś.
Kiedy ciasto już dobrze wyrosło (podwoi swoją objętość)
podziel go na dwie równe części, pierwszą z nich zagnieć na wysypanej mąką
stolnicy i rozwałkuj na placek, następnie wyłóż nim blachę. Ciasto
posmaruj keczupem i posyp przyprawami: do
pizzy, pieprz czosnkowy, suszone pomidory, płatki suszonej papryki zielonej i
czerwonej. Następnie wyłóż połowę wędliny, pieczarek i tartego sera.
Wkładamy do
nagrzanego piekarnika do 2000C i pieczemy przez 15 minut.
Drugą
porcję szykujemy tak samo :)
suszone warzywa na części pizzy ponieważ mąż nie lubi papryki :)
Życzę
smacznego
Kasia