02 lipca 2016

Chleb na zakwasie






SKŁADNIKI:

1 kg mąki tortowej
0,5 kg mąki żytniej razowej
Po 1 szkl. : płatków owsianych, słonecznika, siemienia lnianego Olmix (właściwie to dodatki wedle uznania, mogą być różne)
1 łyżka cukru (może być miód)
6 łyżeczek soli (ja daję 3)
6 łyżeczek oleju (może być oliwa)
6-7 szkl niezbyt zimnej wody 


Zakwas - jeśli sami nie potrafimy zrobić zakwasu zawsze możemy udać się do zaprzyjaźnionej piekarni i poprosić o 3 garście zakwasu :)



tym razem do chleba dodałam jeszcze czarnuszkę Olmix i sezam Olmix od Kociołek Smaków


PRZYGOTOWANIE:

Sypkie produkty wsypać do miski i wymieszać, dodać olej, i wodę (najpierw daje 5szkl., a później dolewam) kiedy ciasto jest dobrze wymieszane daje zakwas i mieszam. 

Mąkę można mieszać różnie i mogą być to różne mąki, w zależności jaki chlebek chcemy otrzymać :)
 
WSZYSTKO MIESZAM RĘKĄ !!!

Do słoika odłożyć 4 łyżki gotowego ciasta na kolejny zakwas, zamknąć i wstawić do lodówki (może stać do 2 tyg. nie dłużej).

Resztę ciasta rozłożyć do 3 foremek „keksówek” wyłożonych papierem do pieczenia, rozsmarować i odstawić w ciepłe miejsce na około 8-10 godzin (jak bardzo gorąco wystarczy 6 godz.). Po tym czasie wstawić do piekarnika na około godzinę.


Termowentylator 180 st. na 60 min., bez wentylatora 200 st. na 75 min.

(Ja piekę na termowentylatorze w 180 stopniach przez 50 minut).



Życzę Smacznego
Kasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach