SKŁADNIKI:
1 kg mąki tortowej
0,5 kg mąki żytniej
razowej
Po 1 szkl. : płatków
owsianych, słonecznika, siemienia lnianego Olmix (właściwie to dodatki wedle uznania,
mogą być różne)
1 łyżka cukru (może być
miód)
6 łyżeczek soli (ja
daję 3)
6 łyżeczek oleju (może
być oliwa)
6-7 szkl niezbyt
zimnej wody
Zakwas - jeśli sami nie potrafimy zrobić zakwasu zawsze możemy udać się do zaprzyjaźnionej piekarni i poprosić o 3 garście zakwasu :)
PRZYGOTOWANIE:
Sypkie produkty wsypać
do miski i wymieszać, dodać olej, i wodę (najpierw daje 5szkl., a później
dolewam) kiedy ciasto jest dobrze wymieszane daje zakwas i mieszam.
Mąkę można mieszać różnie i mogą być to różne mąki, w zależności jaki chlebek chcemy otrzymać :)
WSZYSTKO MIESZAM RĘKĄ
!!!
Do słoika odłożyć 4 łyżki
gotowego ciasta na kolejny zakwas, zamknąć i wstawić do lodówki (może stać do 2
tyg. nie dłużej).
Resztę ciasta rozłożyć
do 3 foremek „keksówek” wyłożonych papierem do pieczenia, rozsmarować i odstawić
w ciepłe miejsce na około 8-10 godzin (jak bardzo gorąco wystarczy 6 godz.). Po
tym czasie wstawić do piekarnika na około godzinę.
Termowentylator 180
st. na 60 min., bez wentylatora 200 st. na 75 min.
(Ja piekę na
termowentylatorze w 180 stopniach przez 50 minut).
Życzę Smacznego
Kasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach