Nie jestem tortowym
specem, ale lubię piec i dlatego też torty dla mojej rodziny staram się zrobić
sama. Tym razem zrobiłam tort dla mojego 18 latka :D
Biszkopt:
Na jedno jajko
przypada:
cukier kryształ - 35
gram
mąką pszenna - 25 gram
mąka ziemniaczana - 10
gram
Ilość jajek na tortownicę:
18 cm - 4 sztuki
22 cm - 5 sztuk
24 cm - 6 sztuk
28 cm - 8 sztuk
Blacha prostokątna
mała - 8 jajek
duża - 10 jajek
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier porcjami. Żółtka roztrzepuję i trochę napowietrzam.
Dodaję do białek
cieniutkim strumieniem. Jeszcze chwilę mieszam do połączenia się składników.
Mąkę mieszam razem,
przesiewam i dodaję do masy porcjami (dwie, trzy). Mieszam ręcznie szpatułką plastikową
z dołu do góry. Gotowe.
Forma wysmarowana
masłem, dno i boki.
Piekę w 160 stopniach do
tzw suchego patyczka (ok. 40 minut)
Wyciągam z piecyka i
odwracam na stół (na deskę) do góry dnem i zdejmuję obręcz (najpierw delikatnie
obkrawam nożem, aby było łatwiej zdjąć obręcz) spód pozostawiam na cieście aż
trochę przestygnie.
Przepis na biszkopt jest autorstwa Justyny Bobbe
Przepis na biszkopt jest autorstwa Justyny Bobbe
Krem
chałwowy
1l mleka, pół szkl
cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, 1 kostka
masła. Ugotować budyń dodając również żółtka. Wystudzić. Połączyć z masłem i na
koniec dodać 40 dag 40 pokruszonej chałwy
Masa
malinowa:
200g śmietanki 30% lub
36%
200g mascarpone (ja
dałam president)
1 galaretka malinowa
rozpuszczona w 0,25l wody
30 dkg mrożonych malin
(opakowanie)
Śmietankę razem z
serkiem ubić na masę, dodać lekko tężejącą galaretkę i na końcu maliny.
Delikatnie roztrzepać mikserem ("dwa obroty")
Prosta
lustrzana glazura (z dodatkiem kakao):
150 g cukru
50 ml wody
50 g kakao
100 ml śmietany
kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
(8g) lub 2 listki żelatyny
Żelatynę zalać małą
ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia.
Do garnuszka wsypać
cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao,
kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Nie mieszać zbyt
długo i nie ubijać - powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać
przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą
żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia do
temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser.
Glazurę lustrzaną można
też przelać do miseczki i przykryć, schłodzić w lodówce do dnia kolejnego.
Przed wylaniem na deser podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie można
gotować!) do uzyskania temperatury 35ºC.
Biszkopt robię dzień
lub dwa dni wcześniej, i zostawiam bez przykrycia ewentualnie ściereczką.
Następnie przekroić na blaty. Każdy blat nasączyłam porządnie herbata z
cytryną. układałam warstwami: blat, krem chałwowy, blat, masa malinowa itd na
samej górze krem chałwowy. i do lodówki na dobę. Następnie utarłam trochę masła
ok 1/2 kostki z cukrem pudrem i otynkowałam boki tortu, następnie na około godzinkę
do lodówki. Śmietankę i ser ubiłam na sztywno o obłożyłam boki tortu i do
lodówki na czas przygotowania polewy mirror glaze.
Kiedy polewa przestygła
polałam tort i ozdobiłam gotowymi gwiazdkami czekoladowymi :)
Mam nadzieję, ze
przepis jest dość czytelny :)
Życzę smacznego
Kasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach