ciasto:
350 gram mąki orkiszowej (może być razowa)
1 jajo
pół łyżeczki soli
20 g drożdży
szkl ciepłej wody
łyżka oliwy z oliwek
przyprawa do pizzy
zioła prowansalskie
dodatki jakie kto lubi :D
Drożdże i sól wymieszać w wodzie, mąkę wsypać do miski i dodać resztę składników, dokładnie zagnieść ciasto, musi odchodzić od ręki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Dodatki to takie jak kto lubi, u mnie były: pomidory w puszcze jako sos, pieczarki podduszone bez tłuszczu, cebula i mozzarella najlepiej 2 szt
Ciasto na pizzę rozwałkować na blachę od piekarnika, no chyba ze ktoś lubi grube ciasto to na dużą tortownicę. Blachę dobrze lekko przesmarować olejem kokosowym, ale dosłownie odrobinę, aby ciasto nie przywarło. Ciasto posmarować pomidorami, dodać dodatki doprawić do smaku, położyć plastry mozzarelli.
Wstawić do piekarnika, piec w temp 220* przez ok 20 minut (aż brzegi będą rumiane)
Smacznego
Kasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach